Vibrations and Waves: Physics Problems and Solutions
Vibrations & Waves
- 1) A wiggle in time is a: - vibration.
- wave.
- both
- neither
 - Answer: a 
- 2) A common source of wave motion is a: - wave pattern.
- harmonic object.
- vibrating object.
- region of variable high & low pressure.
- none of these
 - Answer: c 
- 3) Like a transverse wave, a longitudinal wave has: - amplitude, frequency, wavelength, & speed.
- amplitude, frequency, & wavelength.
- amplitude, wavelength, & speed.
- wavelength, speed, & frequency.
- amplitude, frequency, & speed.
 - Answer: a 
- 4) How many vibrations per second are associated with a 101-MHz radio wave? - less than 101,000,000
- 101,000,000
- more than 101,000,000
 - Answer: b 
- 5) When a pendulum clock at sea level is taken to the top of a high mountain, it will: - gain time.
- lose time.
- neither gain nor lose time.
 - Answer: b (@ high altitudes, the acceleration due to gravity will decrease, decreasing the pull of gravity on the pendulum. Thus, it would have a longer period, & because the frequency is the inverse of the period, it will have a smaller frequency.) 
- 6) If you double the frequency of a vibrating object, its period: - doubles.
- halves.
- is quartered.
 - Answer: b (period & frequency are reciprocals or inverses of each other.) 
- 7) If at a concert you run toward the orchestra, the frequency of the sound you hear will be: - decreased.
- increased.
- neither decreased nor increased.
 - Answer: b (like a train horn coming at you gets higher in pitch because of the Doppler effect.) 
- 8) A pendulum of mass 2.0 kg is raised to a height of 0.4 m above the lowest point in its swing & then is released from rest. If air resistance can be ignored, how high will the pendulum swing on the other side of its motion? - half as high
- 1/4 as high
- 1/3 as high
- just as high
- not move
 - Answer: d - A pendulum swing is simple harmonic motion, so the pendulum is at rest at the extremes of its motion, & it possesses only potential energy at those positions. Thus, the potential energy at each extreme must be the same. The potential energy of a pendulum depends only upon the height of the pendulum above the lowest point, so the 2 heights must be the same. Thus, the answer is 0.4 m. 
- 9) For the pendulum in the previous problem, how fast will it move at the lowest point in its swing? - 0.5 m/s
- 1 m/s
- 5 m/s
- 10 m/s
- none of these
 - Answer: e - This problem can be solved using the principle of conservation of mechanical energy in exactly the same manner as we solved problem # 6 & problem # 8. Thus, we have: - pe1 + ke1 = pe2 + ke2 - mgh1 + 0 = 0 + 1/2 m(v2)2 - gh1 = 1/2 (v2)2 - (9.8 m/s2) (0.4 m) = (1/2) (v2)2 - (v2)2 = 7.84 m2/s2 - v2 = 2.8 m/s 
- 10) A spring of spring constant 60 N/m is stretched a distance of 0.3 m from its equilibrium position. Calculate the increase in the potential energy of the spring. - 45 joules
- 9 joules
- 8 joules
- 2.0 joules
- none of these
 - Answer: e - The potential energy of a spring is given by: - pes = 1/2 kx2 - pes = (1/2) (60 N/m) (0.3 m)2 - pes = 2.7 N m = 2.7 J 
Group Question
- 1) Titania is the largest moon of the planet Uranus. It is 1/8 the radius of Earth & 1/1700 the mass of Earth. - What is the acceleration due to gravity at the surface of Titania?
- What is the average density of Titania? (This density is smaller than the density of rock found on Earth & so leads us to believe Titania is composed of ice.)
 - Answer: From the force of gravity on an object effected by Earth we have: - & where near the Earth the gravitational acceleration reduces to: - In a like manner the acceleration due to gravity at the surface of Titania is given by: - & so the acceleration on Titania (mt mass titanium, rt the radius of titanium) 
